Wprowadźmy

kolory do

swojej diety 

Greckie słowo „fito” oznacza roślinę, a termin „składniki odżywcze” oznacza wszystkie substancje, dzięki którym możliwe jest życie. Fitoskładniki to składniki pochodzenia roślinnego pozyskiwane z owoców i warzyw. Są one wytwarzane przez rośliny, które wykorzystują je w procesie własnego wzrostu i traktują jako substancje chroniące komórki przed uszkodzeniami i chorobami.

Składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach bardzo często odpowiedzialne są także za ich intensywne, wyraziste barwy, dlatego też, kiedy patrzymy na kolorowe owoce i warzywa, przed oczami mamy dar zdrowia pochodzący prosto z natury. Każdy naturalny kolor wspiera nasze dobre samopoczucie w konkretny sposób i z tego też względu należy spożywać rośliny we wszystkich pięciu kolorach. Pamiętajmy o tym, aby dostarczać organizmowi fitoskładniki, które mają korzystny wpływ na jego kondycję, spożywając codziennie owoce i warzywa w różnych kolorach.

Czy spożywasz

odpowiednią

dla zdrowia ilość
owoców i warzyw?

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że w zależności od pory roku, kosztów i dostępności różnych owoców i warzyw nie zawsze możemy dostarczyć organizmowi codziennej dawki składników odżywczych. Instytut Zdrowia Nutrilite zaangażowany jest w badania poświęcone tej kwestii, Światowy raport nt. składników odżywczych*. Wyniki badań ukazują, że 3 na 4 dorosłe osoby na świecie nie spełniają zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, które mówi, aby codziennie spożywać 400 g owoców i warzyw.** Tworzenie rozbieżności pomiędzy tym, co jemy, a tym, czego potrzebuje nasz organizm.  W rzeczywistości większość dorosłych musiałoby podwoić ilość spożywanych przez siebie owoców i warzyw, aby dostosować się do zalecenia WHO. Rezultatem niedoboru składników odżywczych w diecie jest słaby stan zdrowia, objawiający się w przewlekłych chorobach, takich jak otyłość, choroby serca i osteoporoza.

Bogatym źródłem składników odżywczych pochodzenia roślinnego są orzechy, herbaty, zboża, rośliny strączkowe oraz owoce i warzywa. Dieta bogata we wszystkie te składniki wspiera organizm, pomagając nam prowadzić aktywny tryb życia i spowalniając procesy starzenia się. Fitoskładniki to dobroczynne związki organiczne wykorzystywane przez rośliny w celu ochrony przed stresem i uszkodzeniami, jak również w procesie wzrostu. Codziennie mamy do czynienia z nowymi odkryciami dotyczącymi fitoskładników. Eksperci współpracujący z Instytutem Zdrowia Nutrilite nieustannie poszerzają nasze zrozumienie sposobów pozwalających na zmniejszenie niedoborów składników odżywczych w diecie. Ma to bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

*Światowy raport nt. składników odżywczych: Globalne zestawienie dotyczące spożycia owoców i warzyw oraz dostępność i implikacje związane ze spożyciem składników odżywczych.
**Źródło: Światowa Organizacja Zdrowia/Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Dieta, odżywianie i zapobieganie chorobom przewlekłym; Raport FAO/WHO Konsultacje ekspertów, Genewa, Światowa Organizacja Zdrowia, 2003 (Raport techniczny seria nr 916)